Sivilce, yara, yanık veya kesik izlerinin tedavisinde son yıllarda kullanılan çözümlerden biri Karbondioksit Fraksiyonel Lazer’dir. Aynı şekilde cilt çatlakları ve ciltteki kırışıklıkların kozmetik açıdan düzeltilmesinde ve cildin yenilenmesinde bu yöntem kullanılmaktadır. Fraksiyonel lazer yönteminden faydalanmak için detaylı bilgi alabilirsiniz.
Cilt İzleri
Sivilce ergenlik çağında en sık gözlenen cilt hastalığıdır. İyileşme sürecinde ciltte izler oluşabilmekte ve özellikle yüz bölgesinde gözlenmektedir. Akne izi olarak da bilinen bu izler leke şeklinde olabileceği gibi scar denilen pürüzlü şekilde de olabilmektedir. Özellikle cilt yüzeyinden kabarık veya çökük izler önemli derecede sorun oluşturmaktadır.
Tedavisi
Sivilce izlerinin tedavisinde, maske, krem ve peeling gibi uygulamaların yanı sıra cerrahi yöntemler de denenmiştir; ancak söz konusu cerrahi yöntemler de etkin çözümler sunamamıştır. Bu tedavi uygulamaları son yıllarda terk edilmeye başlanmış ve “Karbondioksit Fraksiyonel Lazer” ön plana çıkmıştır. Karbondioksit Fraksiyonel lazer uygulanması FDA onaylı olup, uygulamadan elde edilen sonuçlar bilimsel yayınlarda da yer almaktadır.
Bu uygulama ile hasarlı olan cilt alanı kısmen buharlaştırılıp, buharlaşan dokunun yerini vücudun ürettiği yeni doku alır. Her seans sonrasında izler daha da azalmakta ve iyileşme bir ay içinde gerçekleşir. Genelde ihtiyaca göre 1-3 seans uygulanır; ancak ek seans gerekmesi halinde, uygulamadan bir ay sonra gerçekleştirilebilir.
Kesici Alet İzleri
Kaza gibi çeşitli nedenlerle jilet, bıçak ve benzeri kesici aletlerle ciltte oluşan izler, görsel açıdan rahatsızlık verebilmektedir.
Tedavisi
Birçok kişi görsel açıdan rahatsızlık edici olan izlerin kaybolması için tüm tedavileri denemektedir. Bu amaçla izin çevresine ve üzerine izi hasarlayıcı tedaviler denenmiş de olsa söz konusu tedavilerin, izleri daha da kötü hale getirdiği belirlenmiştir.
Günümüzde ise daha düzgün iyileşme sağlayan Karbondioksit Fraksiyonel lazer kullanılmaya başlanmıştır. Söz konusu uygulama ile önemli derecede başarı sağlanmakla beraber iyileşme oranı, izin yoğunluğuna ve derinliğine göre kişisel farklılıklar göstermektedir. Fraksiyonel lazer uygulaması kesici alet izlerinde ayda bir kez uygulanmaktadır.
Cilt Gençleştirme
Cildin yaşlanmasındaki en önemli neden, dış etkenlerle cildi sağlam tutan kollojen dokudaki yıpranmadır. Ciltteki gevşeme önce ince kırışıklıklara, daha sonra derin kırışıklıklara neden olmaktadır. Yaşlanmadan en çok ve en erken eller ve yüz etkilenmektedir.
Tedavisi
Cildin tamir ve onarım mekanizmalarını harekete geçirmek, cilt gençleştirme uygulamalarında ana dayanak noktasıdır. Cilt gençleştirme için birçok krem, serum, peeling, maske üretilmekte, ancak bunların hiçbiri hızlı ve etkili bir cilt hareketlenmesi sağlamamaktadır. Bu hareketlenmeyi sağlamak için günümüzde Fraksiyonel lazer kullanılmaktadır.
Fraksiyonel lazer, cildi uygun görülen yoğunlukta ve derinlikte, arada sağlam doku alanları bırakarak etkilemektedir. Bu kontrollü etki, etki dışı kalan sağlam dokuların cildi hızla yenilemesini sağlamakla beraber, yeni oluşan kollojen ve cilt hücreleriyle cilt gençleştirme sağlanmaktadır.
Uygulamada daha derine inildiği için kırışıklık tedavisinde daha fazla tercih edilmektedir. Göz çevresi ve göz kapaklarına uygulanabilmesi, dudak çevresinde “sigara kırışıklıkları” adı verilen kırışıklıklar üzerinde de oldukça etkilidir.
Dermatoloji uzmanları, cilt gençleştirmede Karbondioksit Fraksiyonel lazer yöntemini sık tercih etmektedirler. Kişinin cilt özellikleri, yaşı ve kırışıklıkların durumuna göre cilt gençleştirmede 1–3 seans arası uygulama gerekebilir. Seans aralıkları ayda bir kez olmaktadır. Elde edilen sonuçlar çok tatmin edici olmakla birlikte, bazı durumlarda bir seans uygulama bile tatmin edici sonuç verebilmektedir.
Cilt Çatlakları
Cilt çatlakları özellikle kadınlarda görülmekle birlikte, ergenlik döneminde hızlı kilo alıp verme durumlarında ve gebelik döneminde gözlenen bir cilt sorunudur.
Genetik, hormonal ve mekanik gerilme gibi nedenlerin yanı sıra, kilo alıp verme gibi durumlarda cilt küçük gerilimlerden bile etkilenip çatlak oluşabilmektedir. İlk oluştukları anda görülen pembe veya mor rengi, daha sonra gri renge dönüşerek daha az görünür hale gelmektedir. Kalça, basen, karın ve meme bölgelerinde cilt altı yağ dokusu fazla olduğu için, en çok bu bölgelerde çatlak oluşmaktadır.
Tedavisi
Tedavi yöntemi olarak lazer uygulamalarında, gerekli görülmesi durumunda yoğunluk ve derinlik ayarlamaları ile beraber seans sayısına göre çatlakların görülme oranında değişiklik gösterebilmektedir. Özellikle tedavi için Karbondioksit Fraksiyonel lazerin tercih edildiği çatlakların erken evrede gelişenleri, henüz doku hücrelerinin tamamı yok olmadığı ve doku kendi kendini yenileyebildiği için daha hızlı sonuca ulaşılabilmektedir.
Uygulama, çatlakların mor ve pembe görünümünde olduğu evrede tercih edilmekle birlikte, lazer uzman doktor tarafından gerekli görülen yoğunluk ve derinlikte ayarlandığı için başarı oranı da artmaktadır. Cilt çatlakları tedavisinde ortalama 1-3 seans arasında Fraksiyonel lazer uygulanmakta olup seans sayısı ihtiyaca göre arttırılabilmektedir.
Karbondioksit Fraksiyonel Lazer
Karbondioksit Fraksiyonel lazer, son yıllarda geliştirilen ve dermatolojik uygulamalarda önemli bir yer tutan bir lazer yöntemi olmakla birlikte, ciltte önemli ve derin etkiler yaratabilen, cildi hasarlayarak iyileştiren lazerler sınıfındandır. Bu sınıfta bilinen bir diğer lazer yöntemi de Erbiyum Yağ lazerdir. Söz konusu lazer yöntemleri, uygulandıkları alanda istenen yoğunluk ve derinlikte etki yapabilmektedir. Ancak teknik özelliklerinden dolayı Karbondioksit Farksiyonel lazer ciltte daha derin tabakalara inebilmektedir.
Karbondioksit Fraksiyonel lazer, uygulandığı cilt yüzeyinde otomatik boşluklar bırakmaktadır. Tüm yüzeyi etkilemeden, yüzeyin uygun görülen yüzdesi kadarını etkilemektedir. Ayrıca Karbondioksit Fraksiyonel lazer, dokudaki suya tutunarak uygulandığı dokuyu buharlaştırmakta ve etkilenme derinliği kontrol edilebilmektedir. Fakat Erbiyum Yağ lazer, suya karbondioksit lazerden daha fazla tutunduğundan uygulanan alanda fazla derine inememekte ve yüzeysel olarak etki etmektedir. Karbondioksit lazer ise suya daha az tutunmakta ve daha derine inmektedir.
- Doku, klasik lazerlerdeki gibi tamamıyla tahrip olmadığından aşırı doku reaksiyonu oluşmamaktadır.
- Ağrı azdır.
- Enfeksiyon ihtimali düşer.
- Kötü iyileşme riski minimize edilmiş olur.
- İşlem sonrası iyileşme süreci kısalmaktadır.
Fraksiyonel lazer, hızla Klasik Ablatif lazerlere alternatif olmakta ve son yıllarda birinci tercih durumundadır. İz tedavilerinde, cilt çatlaklarında ve cilt gençleştirmede bilinen medikal teknolojilerdedir.